Najnowsze wiadomości

29 marca 2024 6:07

Przepis na domowy ocet jabłkowy



W każdym domu powinien być naturalny ocet jabłkowy, który można przygotować samodzielnie, wystarczy zaledwie kilka tanich i powszechnie dostępnych składników. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Wpływa korzystnie na organizm, poprawia gospodarkę lipidową i energetyczną, działa przeciwdrobnoustrojowo. Może być stosowany zewnętrznie i doustnie, sprawdzi się jako ekologiczny środek czystości.

Jak zrobić ocet jabłkowy, aby był smaczny i zdrowy?

Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne będą: kilogram dojrzałych jabłek z zaufanego źródła oraz kilka łyżek cukru lub miodu, litr wody przegotowanej. Trzeba się zaopatrzyć także w wyparzony słoik, wygotowaną ścierkę i gumkę recepturkę/sznurek. Pierwszym krokiem jest włożenie do słoika drobno pokrojonych jabłek. Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie cukru/miodu w ciepłej wodzie, którą wypełni się słoik z owocami. Istotne jest to, aby osłodzona woda zakrywała w całości jabłka.

Na koniec przykrywa się słoik ścierką i obwiązuje sznurkiem lub gumką. Potem można przenieść go do ciemnego i ciepłego miejsca. Należy codziennie mieszać delikatnie płyn za pomocą drewnianej łyżki, co przyspiesza fermentację. Gdy jabłka zbrązowieją i opadną na dno, można już zaprzestać mieszania. Słoik z octem trzeba pozostawić na trzy tygodnie, a po upływie tego czasu można już przecedzić go przez ścierkę/sitko. Przecedzony ocet trzeba jeszcze pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, aby się w pełni sklarował. Na koniec ponownie się go przecedza i przelewa do butelek.

A może jednak gotowy produkt?

Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Nie ma w tym niczego trudnego, nie wiąże się to z wysokimi kosztami. Nie każdy jednak ma na to czas czy ochotę. Nic jednak straconego, bo w sprzedaży znajduje się wiele gotowych produktów. Nie wszystkie są one jednak godne polecenia. Ocet może zawierać żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Istotne będzie to, aby kupić ocet ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki.

Godny polecenia jest między innymi ocet Due Vittorie IN BARRIQUE, który powstaje z wysokiej jakości jabłek. Na jego korzyść przemawia to, że uzyskuje się go poprzez powolną fermentację cydru w dębowych beczkach. Najlepsze są octy z całych jabłek, pochodzących z upraw ekologicznych. Dobry ocet będzie sprzedawany szklanej butelce. Zakup gotowego octu to oszczędność czasu, nie trzeba martwić się też o powstanie pleśni podczas przeprowadzania domowej fermentacji. Ocet musi być niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny.

Artykuł partnera

Redakcja

ocet-jablkowy.com.pl

Mamy nadzieję, że nasze porady i informacje zawarte na stronie okazały się dla Ciebie pomocne :) Zapraszamy do częstych odwiedzin. 

Jeżeli wyrażasz chęć współpracy - napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego zawartego na stornie. 

Komentarze (0)