Najnowsze wiadomości

Ocet jabłkowy na twarz. Poznaj efekty działania eko kosmetyku

Woda z octem jabłkowym | Woda z cytryną czy woda z octem jabłkowym?

Ocet jabłkowy na refluks

19 października 2019 15:22

Poznaj nasz sprawdzony przepis na ocet jabłkowy



Ocet jabłkowy to prawdziwy eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten genialny środek odchudzający!


Ocet jabłkowy - przepis 


Czego potrzebujesz? Wystarczy:

  • 1,5 kilograma jabłek kwaskowych lub ich skórek czy skrawków (najlepsze będą dojrzałe papierówki lub antonówki -  w postaci dojrzałej jabłka zawierają odpowiedni poziom fruktozy, właściwy do fermentacji)
  • od 1 do 1,4 litra wody (z zachowaniem pustego miejsca w naczyniu)
  • oraz 4-5 łyżeczek miodu naturalnego. Miód naturalny możesz ewentualnie zastąpić nieoczyszczonym cukrem.


Do wykonania octu nie używaj jabłek, w stosunku do których zastosowano działanie chemiczne, ponieważ może wystąpić pleśń - wtedy mikstura pójdzie na marne. Jak rozróżnić jabłka niepryskane od pryskanych? Te niepryskane mogą charakteryzować się plamkami i naroślami. Jeśli zbierasz jabłka prosto z drzewa, zapomnij o ich dokładnym myciu - duża ilość drożdży i bakterii znajduje się właśnie na skórce owoców. Jabłka - spady? Umyj je delikatnie i usuń stłuczone bądź zarobaczone miejsca.

Przed przygotowaniem octu koniecznie wyparz wszystkie naczynia, sztućce i mieszadła, którymi będziesz posługiwał się do robienia eliksiru.


jak zrobić ocet jabłkowy, ocet jabłkowy przepisJak zrobić ocet jabłkowy? 


Przepis na ocet jabłkowy wcale nie jest trudny, a my wytłumaczymy go krok po kroku:

Krok 1: Zacznij od podzielenia jabłek na 4 części i usunięcia z ich pestek i ogonków. Następnie pokrój całość na cieniutkie plasterki i rozdrobnij. Możesz zmielić je w maszynce do mięsa lub w malakserze.

Krok 2: Umieść całość w słoju i zalej wodą. Pamiętaj, by była przegotowana i ostudzona oraz posłodzona. Stopień słodkości zależy od kwaśności jabłek, których używasz. Jeśli to owoce słodkie, wystarczy łyżka miodu na litr wody. W przypadku, gdy są kwaśne - pokuś się o 3-4 łyżeczki na 1 litr. Pamiętaj, że cukier zostanie pochłonięty przez drożdże, więc lepiej, by woda była bardziej słodka, niż nie.

Krok 3: Bawełniany skrawek materiału lub papierowego ręcznika posłuży ci za przykrywkę słoika, a całości dopełni owijająca go gumka recepturka. Tak przygotowane naczynie ustaw w dość ciemnym, jednak ciepłym miejscu - może to być parapet. Zrezygnuj z gazy: wtedy muszki owocowe dostaną się do słoja.

Krok 4: By nie dopuścić do powstawania pleśni, mieszaj jabłka codziennie w trakcie ich alkoholowej fermentacji. Kiedy po kilku dniach w słoiku pojawi się piana, znaczy, że wszystko przebiega dobrym torem - fermentacja potrwa od 2 do 3 tygodni.

Krok 5: Po zniknięciu piany, kiedy jabłka przestaną wypływać do góry i staną się lekko brązowe, można się ich pozbyć. Przystąp do przecedzenia płynu do garnka. Użyj do tego sitka lub durszlaka. Powstały płyn jabłkowy, będący zaczątkiem octu, wlej do umytego słoja i powtórz czynność z kroku 3, odstawiając naczynie w ciemne i ciepłe miejsce.

Krok 6: Fermentacja octowa potrwa od 2 do 4 tygodni, w zależności od temperatury, rodzaju bakterii i ilości alkoholu, który się wytworzył. Jeśli mikstura wydziela zapach octu, a na jej powierzchni pojawił się kożuszek, możesz zamieszać całość z octem.

Krok 7: Po upływie 4 tygodni sprawdź, czy nie utworzyła się zawiesina równomiernego koloru. Jeśli jest nieco śliska w dotyku, zostaw ją i zachowaj w osobnym słoiku, zalaną wodą lub octem - to tzw. matka octowa, czyli zbiór dobrych bakterii. Warto dorzucić ją do słoika przy okazji przygotowywania kolejnego octu. Pozostałą część ekstraktu przelej do czystych, najlepiej brązowych butelek.

Krok 8: Ocet, który właśnie przelałeś do butelek, odstaw do szafki, spiżarki lub do piwnicy. Jeśli na jego dnie osadzają się mętne resztki, a na powierzchni tworzy matka octowa, jest to oznaka dowodząca doskonałości octu. Produkt można przechowywać naprawdę długo. Po dorzuceniu kilku śliwek, ocet jabłkowy nabierze lekko czerwonej barwy, jednak jest to opcjonalne. Zamykając butelkę, możesz pozostawić korek jedynie lekko wciśnięty - dzięki temu podarujesz wywarowi dostęp powietrza i sprawisz, że korek nie wystrzeli.

Redakcja

ocet-jablkowy.com.pl

Mamy nadzieję, że nasze porady i informacje zawarte na stronie okazały się dla Ciebie pomocne :) Zapraszamy do częstych odwiedzin. 

Jeżeli wyrażasz chęć współpracy - napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego zawartego na stornie. 

Komentarze (0)