Najnowsze wiadomości

Ocet jabłkowy niepasteryzowany: właściwości, gdzie kupić, jak...

Jak stosować ocet jabłkowy na skórę?

Woda z octem jabłkowym na czczo: proporcje

18 sierpnia 2019 13:30

Przepis na ocet jabłkowy Ojca Mateusza. Stosowanie octu O.Mateusza



Ocet jabłkowy Ojca Mateusza to wysokogatunkowy wyrób powstały na bazie niepryskanych jabłek z upraw naturalnych. Przeznaczony dla wszystkich tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość. Co ważne, produkcja jednej butelki octu jabłkowego to długotrwały proces, który zazwyczaj trwa nawet do kilkunastu miesięcy. Produkt nie zawiera żadnych dodatkowych substancji konserwujących, aromatów, ani polepszaczy smaku. 

Ocet jabłkowy od Ojca Mateusza to wyrób wysokiej jakości, którego proces produkcji trwa długie miesiące. Receptura tego wyjątkowego produktu sięga XIV wieku. Starozakonny przepis nakazuje, aby wszystkie wyroby produkowane były w sposób powolny, czasochłonny przy zachowaniu wysokiej temperatury. Naturalne fermentacje jakie zachodzą, nie są sztucznie przyspieszane ani wspierane przy użyciu specjalnych bakterii octowych.

Przepis na ocet jabłkowy Ojca Mateusza

Ocet jabłkowy Ojca Mateusza jest naturalnie mętny i nieklarowny. Podczas produkcji nie zachodzi proces filtracji tudzież destylowania. W związku z tym na powierzchni octu może pojawiać się naturalna pianka, a na dnie osad. Jest to dowód wysokiej jakości oraz naturalnych sposobów przyrządzania produktu. Ocet jabłkowy Ojca Mateusza stanowi bogactwo drogocennych witamin takich jak: A1, B1, B2, B6, E, C, P oraz aminokwasów, pektyn, enzymów.  

Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy Ojca Mateusza?

Potrzebne będą: jabłka najlepiej organiczne (np. papierówki), woda (filtrowana, źródlana lub przegotowana) oraz cukier. Owoce należy przekroić na mniejsze kawałki, np plasterki razem ze skórką. Umyj i przygotuj naczynia, mogą być słoiki. Wypełnij je pokrojonymi jabłkami do 2/3 wielkości naczynia. Na jeden litr wody wykorzystaj 4 łyżki cukru i rozpuść przed wlaniem do naczynia z owocami, które powinny być przykryte warstwą wody. Nie wypełniaj wodą całego słoika, ponieważ w trakcie fermentacji mieszanina może się pienić i podnosić. Słoiki zabezpiecz, aby nie dostały się do nich insekty. Możesz do tego użyć gazy, tetrowej pieluszki oraz ręcznika papierowego. Odstaw naczynie w bezpieczne miejsce, najlepiej zacienione. Zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże. Codzienne dbaj o wyrób, mieszając je drewnianą łopatką. W ciagu kilku dni powinny pojawić się bąbelki. Po 3-4 tygodniach można ostrożnie przecedzić gotowy ocet.

Ocet jabłkowy Ojca Mateusza - gdzie kupić?

Warto zainteresować się codziennym stosowaniem octu jabłkowego Ojca Mateusza ze względu na jego zdolności prozdrowotne. Produkt ten pomoże w leczeniu żylaków i hemoroidów, skutecznie obniża cholesterol, co zapobiega miażdżycy. Nie pozwala na odkładanie się wapnia w naczyniach krwionośnych. Ocet jabłkowy działa również antyrodnikowo.

Gdzie najlepiej kupić ocet jabłkowy Ojca Mateusza? Aby uniknąć rozczarowań związanych z dostarczeniem nieoryginalnego produktu, warto złożyć zamówienie na oficjalnej stronie, aby mieć 100% pewność zakupu. 

Ocet jabłkowy Ojca Mateusza - jak pić?

Picie tego leczniczego octu jabłkowego można łączyć z miodem. Wystarczy wymieszać dwie łyżeczki octu jabłkowego i dwie łyżeczki miodu. Całość połączyć ze szklanką wody. Miód powinien się rozpuścić, tworząc spójną mieszanina. Kiedy pić? Najlepiej codziennie, rano tuż przed pierwszym posiłkiem. Ze względu na naturalnie pojawiający się osad oraz pianę, warto przez otwarciem butelki mocno wstrząsnąć nią. Zaleca się przechowywanie w lodówce, dla utrzymania jak największej jakości i świeżości produktu. 

Redakcja

ocet-jablkowy.com.pl

Mamy nadzieję, że nasze porady i informacje zawarte na stronie okazały się dla Ciebie pomocne :) Zapraszamy do częstych odwiedzin. 

Jeżeli wyrażasz chęć współpracy - napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego zawartego na stornie. 

Komentarze (0)